bureaubespreekbaar

Wat is het effect van huiselijk geweld op kinderen?

Wat veel professionals niet weten is dat kinderen niet altijd direct slachtoffer hoeven te zijn van geweld, wil er sprake zijn van kindermishandeling. Zij kunnen ook getuige zijn. Ze worden dan geconfronteerd met huiselijk geweld tussen, meestal, beide ouders. Meer concreet: zij zijn er getuige van dat vader bijvoorbeeld moeder afranselt.

Deze ouders zijn er vaak van overtuigd dat kinderen niets in de gaten hebben van het geweld. Het gebeurt bijvoorbeeld alleen maar als de kinderen al slapen. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat zo’n 80% van de kinderen iets hoort, ziet of voelt van het geweld dat zich in huis afspeelt.

Het getuige zijn van huiselijk geweld is voor veel kinderen net zo traumatiserend als waneer zij zelf het geweld zouden ondergaan. Veel kinderen krijgen last van psycho-somatische klachten, zoals onvoldoende energie hebben, spanningen ervaren of lichamelijke klachten hebben zonder medische verklaring. Ook zie je bij deze kinderen vaak gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld agressief gedrag en het maken van veel conflicten.

Kinderen die getuige zijn lopen op latere leeftijd een verhoogd risico om zelf direct slachtoffer of pleger te worden van huiselijk geweld. Het is dus van groot belang dat de cirkel van geweld wordt doorbroken zodat deze kinderen later liefdevolle ouders of partners kunnen zijn in hun volwassen leven.

Alhoewel het gezin een plek zou moeten zijn waarin mensen elkaar liefhebben en ouders hun kinderen tot bloei laten komen, is het gezin voor velen een arena vol geweld. In plaats van steun en warmte te ervaren, kennen veel kinderen geweld en dreiging.

Mocht je een vermoeden hebben van huiselijk geweld en zijn er ook kinderen in het spel? Volg dan de stappen uit de meldcode en ga een gesprek met ouders niet uit de weg.

2 Reacties op Wat is het effect van huiselijk geweld op kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


TIPS ONTVANGEN?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken tips in je mailbox waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt.

 

AANMELDEN

 

Je gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Je kunt je altijd weer afmelden.
Like ons op Facebook!